7 korisnih saveta za ljubitelje vina

7 korisnih saveta za ljubitelje vina
7 korisnih saveta za ljubitelje vina

1. Prava čaša će poboljšati ukus vašeg vina

1986. godine Džordž Ridel, proizvođač čaša, došao je na ideju da proizvodi pristupačne kristalne čaše, brenda Vinum. Proizvodnja različitih tipova čaša za različite vrste vina dovelo je u zabunu potrošače. Ljudi su bili navikli da koriste jednu čašu i Vinum proizvodi su delovali suviše komplikovano. Ridel je došao na ideju da organizuje degustacije vina, pružajući ljudima iskustvo iz prve ruke o tome koliko čaša poboljšava ukus.
Ridel je bio u pravu – čak su i početnici primetili velike razlike u ukusu vina iz različitih tipova čaša.

2. Vino ima bolji ukus kada se servira rashlađeno

Kao što ste verovatno primetili da kafa, čaj ili sok imaju drugačiji ukus kada se serviraju topli i kada se serviraju hladni, isti princip važi i za vino. U nekim vinima, niske temperature mogu da potpuno potisnu aromate, dok visoke temperature u određenim sortama mogu da ih sagore.
1. Crveno vino – ono ima bolji ukus kada se servira blago ispod sobne temperature, dok određene varijante (kao što je Pinot Noir) ima bolji ukus još nekoliko stepeni niže.
2. Belo vino – sjajnog je ukusa kada se servira na temperaturi do 13 stepeni Celzijusa.
3. Penušavo vino – najukusnije je kada je rashlađeno na 7 stepeni.

Kada se vino servira na temperaturi preko 21 stepena, osetiće se više alkohola, i to zbog etanola koji isparava na tako povišenoj temperaturi.

3. Ritual otvaranja vina

Enolozi su utvrdili da je proces otvaranja vina najbolje početi skidanjem folije od dna ka vrhu grlića flaše, zbog folije koja je obično napravljena od olova. Skidanjem folije na ovaj način smanjićete mogućnost zalutalih kapljica na stolu pri sipanju. Otvarač zabodite malo dalje od centra, kako se pampur ne bi raspao.

4. Crveno vino je gotovo uvek ukusnije kada se dekantuje

Dekantovanje (pretakanje) je postupak koji se gotovo uvek zaboravlja, a može znatno da poboljša ukus vina. Klasični metod podrazumeva sipanje vina u dekanter koje treba da odstoji 30-45 minuta. Međutim, ukoliko pretočite jeftnija vina u dekanter, mogu da se dese isparavanja sa neprijatnim mirisima, usled industrijske fermentacije koje se dešavala pri proizvodnji.

5. Kako sipati vino?

Boca vina sadrži u proseku 700-710 grama vina, što je u proseku 4 do 5 čaša od 140 grama po boci, a u velike čaše (poznatije kao „mrcine“) može da stane čak i čitava boca. Budite pažljivi sa njima, naročito kada pijete kod kuće – budite spremni da delite!

6. Kako držati vinsku čašu?

Sipali ste vino, kako držati čašu? Logično, da ne biste grejali vino, držite ga za dršku čaše. Prema vinskom bontonu, drška se drži palcem, kažiprstom i srednjim prstom. Koliko god suludo delovalo pravilo o držanju čaše, postoje dva praktična razloga za njega: neće ostati tragovi prstiju na čaši i vino će duže ostati rashlađeno.

7. Koliko dugo vino može da ostane upotrebljivo nakon otvaranja boce?

Većina vina bude popijena iste noći pošto boca bude otvorena. Daćemo vam ovom prilikom nekoliko saveta kako da vam otvorena vina duže potraju:
– stavite otvorena vina u frižider (ili vinski frižider ukoliko imate). Niske temperature će održavati svežinu vina.
– sklonite otvorenu bocu od direktne svetlosti Sunca ili izvora svetlosti (na primer, vrh frižidera ili u neposrednoj blizini rerne)