Interesantne gastro destinacije „globalnog sela“

Interesantne gastro destinacije „globalnog sela“
Interesantne gastro destinacije „globalnog sela“

Prošlo je više od pedeset godina kako je Mekluan skovao termin „globalno selo“. Putem globalizacije i procesa koji iz nje proističu usvajamo međunarodne obrasce kao lokalne i obratno. Informacije i kulturni kodovi iz najrazličitijih krajeva putem masovnih medija stižu velikim brzinama u najrazličitije krajeve ovog globalnog sela, poznatijeg kao planeta Zemlja.

Ovaj proces nije zaobišao ni ugostiteljstvo, čime je veoma obogatio i izmešao gastronomske destinacije. Nije više iznenađujuće jesti u tradicionalnom kineskom restoranu u srcu Evrope ili nazdraviti japanskim sakeom hiljadama kilometara daleko od „zemlje izlazećeg Sunca“.

Ovom prilikom vas uvodimo u neke nova interesantna kulturna podneblja i njihove gastro specijalitete, dajući sebi mašti na volju!

Kuhinja Severnog Tajlanda

Tajlandska kuhinja je uveliko ukoračila u društveni mejnstrim i gotovo svaki veći grad u gastronomskoj ponudi ima barem jedan restoran tajlandske kuhinje. Ali, kao jedna nedovoljno otkrivena podvrsta ove gastro destinacije je – kuhinja severa i severoistoka ove dalekoistočne kraljevine! Tipična jela podrazumevaju salate od iseckanog mesa (poznatije kao „laab“), a naročito su popularne supe od nudli sa karijem – kao soi. U ostale specijalitete spadaju i nam prik, ljutkasti umak i kai jaang – piletina grilovana na drvenom uglju.

Ukoliko se nađete u prilici da probate neke od đakonija ove kuhinje – pazite da ne izgorite od želje – i ne šalimo se ovom prilikom, svako jelo je veoma začinjeno!

Makaniška kuhinja

Ukoliko niste znali – Makao je jedna od specijalnih administrativnih regiona koji pripada Kini, poput Hong Konga. Do 1999. godine pripadao je Portugalu, što ovu sićušnu teritoriju, manju od 30 kvadratnih kilometara, čini najdugovečnijom evropskom kolonijom u Aziji. Poznata je po kazinima i luksuznim gliserima, a sve više i po specifičnoj kuhinji. Makaniški specijaliteti su prava mešavina različitih tradicija, i to najpre zahvaljujući nekadašnjim portugalskim gazdama, koji su bili svetski lideri u trgovini začinima. Kuhinju odlikuju Sičuan biber, portugalska kobasica, kineska slanina i domaći krastavčići, i to se sve može naći u omiljenom makaniškom jelu – Aroz gordo, paelji sa pečenom svinjetinom, školjkama, portugalskom piletinom, kineskom kobasicom i mnogim začinima. Kako vam ovo zvuči?

Islandska kuhinja

Sa probojem Islanda kao turističke destinacije, neminovno se pozicionira i kuhinja najsevernije evropske zemlje u gastro ponudi svetskih restorana! Ovu kuhinju karakteriše jagnjetina, dosta morskih plodova i začinskog bilja, poput korijandera, crvene morske trave, lavande i verbena. Jedan od prisutnijih sastojaka pri svakom jelu je i Skir, koji neodoljivo podseća na grčki jogurt.

Laoška kuhinja

Laos je državica smeštena između Tajlanda i Vijetnama i kuhinja ove zemlje je obično prolazila u skladu sa geografskim položajem – jedva primetna od tajlandskih i vijetnamskih specijaliteta koji su već naširoko popularni na Zapadu. Standardno laoško jelo podrazumeva mnogo lepljive riže i jede se rukama. Kuhinjom koketiraju različite varijante mesa i slatke kombinacije, pa se tako možete počastiti Tam Mak Hungom – salatom od iseckane papaje, ljutog čilija, sosa od ribe i šećera. U najmanju ruku – čudno zvuči, ali mnogi hvale ovaj specijalitet! Za nešto laganiji obrok preporučuje se Or Lam – supa sa začinskim biljem, patlidžanom, pasuljem, crnim pečurkama i tikvom. Obično se dodaje i čili i korijander.

Junanska kuhinja

Sve više i više pohvala odnose specijaliteti iz krajnjeg jugozapada Kine, provincije Junan. Sva jela su izuzetno začinjena, i uključuju sve vrste pečuraka. Na meniju se neretko nađe i cveće, paprat, alge i insekti. Suviše egzotično?

Havajska kuhinja

Poput islandske, i havajska kuhinja tek polako izbija na gastro tržište i u mnogim restoranima na Zapadu se sve više pojavljuju havajski specijaliteti poput Kalua svinjetine, Spam musubija – havajskog sušija, loko moko – pržena jaja na mesu i maki maki takosa. Posebno popularno jelo je i lau lau – u prevodu „list, list“ – napravljen od slojeva ti i taro lišća, umotanih oko svinjetine i ribe, a priprema se u podzemnoj rerni više sati.