It’s JAZZ o’clock!

It’s JAZZ o’clock!
It’s JAZZ o’clock!

Pred nama je zaista težak zadatak – džez se dugo razvijao, u mnogo pravaca. Svaki novi talas je sa sobom iznedrio bar nekoliko novih i potpuno jedinstvenih džez majstora. I kako od tolike muzičke šarolikosti izdvojiti najbolje albume a da nas muzički kritičari ne proglase uobraženim neznalicama?

Džez nam se ponovo vraća na mala vrata. Iznova postaje sve popularniji žanr, mladi se sve više interesuju za ove zvuke, ali imaju glavni problem – ne znaju odakle da počnu! Zato smo mi rešili da presavijemo tabak i sastavimo našu listu…ali naravno, otvoreni smo za sve sugestije!

1. Ornette Coleman – The Shape of Jazz to come

Ovaj album iz 1959. godine smatra se prekretnicom alternativnog džez zvuka. Ornet se u ovom albumu igrao melodijama, prelazivši od saksofona do trube. Ovim albumom je čak dobio i packu od MIles Davis-a, koji je doveo u pitanje Ornetov zdrav razum. Album ima proročki naziv, a takav je i zvuk – oslobođen je dotadašnjih šema i konvencionalnih zvukova, dajući džezu potpuno novu dimenziju i notu. Obavezno poslušajte!

2. Herbie Hancock – Head Hunter

Legendarnom Herbiju najpre treba zahvaliti jer je prvi uveo u masovnu upotrebu sintizajzer i Fender Rhodes električni klavir. Mnogi smatraju da je upravo ovaj album džez uveo u mejstrnim vode i izveo ga iz zadimljenih klubova u velike hale i arene. Naročito ćete uživati u ovom albumu ako volite funk i soul ritmove! Inače, ovo je jedno vreme bio najprodavaniji džez album svih vremena. Upozoravamo vas na eksperimentalne zvuke koji su obeležili ceo album, ali smo gotovo sigurni da će vam ritmovi odgovarati.

3. The Thelonious Monk Quartet – Monk’s Quartet

Thelonious Monk je bio jedan od predstavnika jazz revolucije 40-ih godina prošlog veka. Pravi umetnik za klavirom, veoma ekscentričnog karaktera. Kažu da je umeo da vidi note koje nisu postojale u dotadašnjoj zapadnoj muzici. Slušanjem Monk’s Quartet albuma uspećete da delimično doživite predivnu i jedinstvenu muziku koju je ovaj džez ekscentrik stvarao.

4. MIles Davis – Kind of Blue

Mnogi bi rekli – istorijski album džez supkulture. Dejvis je ovim 1959. ovim albumom rekapitulirao sve džez pravce koji su mu prethodili. Ovo je bio najprodavaniji album Columbia records-a, a mnogi ga smatraju i najuticajnijim džez albumom svih vremena. Pokušali bismo da nađemo još rečih – ali ostaćemo opet nedorečeni. Jednostavno morate da ga preslušate i doživite.

5. John Coltrane – Blue Train

Još jedna od najeminentnijih džez umetnika svih vremena. Koloritet zvuka i atmosferu koju oni stvaraju jednostavno ne možete ignorisati. Ovim albumom Koltrejn je zaplivao i u blues i soul vode, i time osvojio auditorijum širom sveta. Kažu da niko kao on nije umeo da u notama iskaže svoju bol, patnju i frustraciju. Inače, Koltrejn i sam kaže da je ovo njegov omiljeni album. Možda će postati i vaš?