Jedan radni dan u kuhinji Bakingemske palate

Jedan radni dan u kuhinji Bakingemske palate
Jedan radni dan u kuhinji Bakingemske palate

Još 2006. godine javnost je zagolicao jedan sasvim običan novinski članak koji je napisao Džeremi Paksmen tokom svog boravka u Sandrigemu, pripremajući materijal za svoju najnoviju knjigu o britanskoj monarhiji.

U fokusu je zapravo bio princ of Velsa i njegova opsesija meko kuvanim jajima, zbog kojih je osoblje radilo u kuhinji od 7h svakog jutra, u nadi da će makar jedno biti spremljeno potpuno savršeno. Priča je postala viralna – svi su sa podsmehom citirali delove ovog članka, verujući da je potpuno verodostojna slika i prilika princa Čarlsa, za koga su sa podsmehom govorili da ne ume samostalno ni da stavi pastu na četkicu za zube! Međutim, ispostavilo se da je po sredi samo još jedna od novinarskih „patki“ – prinčev portparol je negirao ovu tvrdnju, a Mervin Vičerli, Čarlsov privatni kuvar za vreme njegovog prvog braka, i sam je porekao napisano – princ Čarls je voleo jaja koja se kuvaju tačno četiri minuta. Nijedan drugi zahtev pored tog nije imao.

Ovaj članak je izazvao lavinu drugih tema za koje su ljudi počeli da se interesuju – kako izgleda kraljevski meni? U kojim specijalitetima Vindzorevi najviše uživaju?

Mark Flanangan, šef kuhinje Njenog Visočanstva, opisuje svoju radnu nedelju u kraljevskoj palati: kraljica dvaput nedeljno, označavajući linijama preferencije, bira u knjizi sa crvenim kožnim povezom specijalitete koji joj deluju interesantno. Linije se uglavnom nađu kod jela sa čokoladom ili sastojcima iz kraljevske farme. Kraljica naročito voli filete od govedine ili divljači iz Sandrigema i Balmorala. Ovo meso se sprema kao ukusni galski biftek, serviran sa sosom od pečuraka i viskijem. Kraljica, kao i milioni anglikanskih sledbenika čiji je duhovni poglavar, naročito uživa u pečenju nakon nedeljne službe u crkvi. Posle nedeljnog ručka, obično voli da se zasladi balmoralskim jagodama i belim breskvama iz plastenika Vindzorskog dvorca.

Oven Hodžson, jedan od uposlenika kraljevske kuhinje tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, otkriva nam još jednu gastronomsku tajnu Vindzora – u svako jelo se obavezno dodaje mrvica marmita – britanskog slanog dodatka ishrani koji se proizvodi u zemljanim činijama – koji u kombinaciji sa pečurkama daje poseban ukus svakom jelu. On se takođe seća i packe koju je dobio od šefa kuhinje kada je pokušao da napravi sendvič sa tunjevinom za kraljevski par. Naime, parče hleba se seče uzduž, namaže puterom sa obe strane i na svakoj se doda mešavina majoneza i tune sa tanko isečenim krastavcima, uz malo bibera. Ono što nije tada nije znao je da se, na tako napravljenom sendviču, uklanja prvi sloj kore, a potom se seče na osam jednakih delova. Cela filozofija kraljevske kuhinje je u najsitnijim detaljima.

Sa podsmehom se priseća i višečasovnog pripremanja kuvanog zeca i piletine, koje je posle tanko seckao i mešao sa začinima. To je bio omiljeni obrok jednog od pripadnika kraljevske porodice – i to korgija, psa kraljice Elizabete.

Između obroka, kraljica voli da popije par gutljaja viskija, džina ili Duboneta (slatkog aperitiva na vinskoj bazi) sa kriškom limuna i dosta leda. Čokolada je naročita kraljičina strast. Uz popodnevni čaj voli da se zasladi čokoladnom pitom ili biskvit tortom.

Kako Njeno Visočanstvo održava vitku liniju pored toliko specijaliteta u kojima svakodnevno uživa? Gotovo svi majstori koji su nekada radili u kraljevskoj kuhinji kažu da je ona veoma disciplinovana u ishrani. Nakon ručka nikada ne konzumira skrob. Nema krompira, pirinča ili testenine za večeru, već isključivo grilovano povrće i salata.

Oni takođe otkrivaju još jedan interesantan detalj kraljevske kuhinje. Uvek su bili u manjku sa celokupnom opremom! Kuvari i dalje koriste bakarne posude koje su se koristile za vreme kraljice Viktorije.

Državni banketi u Bakingemu podsećaju na vojnu paradu zbog preciznosti i tačnosti pri serviranju svakog jela. Kraljičin paž bi stajao odmah iza Njenog Visočanstva sa malim prekidačem, i čim bi kraljica spustila nož i viljušku posle prvog obroka, on bi kliknuo dugme koje je menjalo boju na semaforu u kuhinji. Iste sekunde posluga ulazi u kraljevsku trpezariju i raščišćava sto. Obrok je tada završen, čak iako drugi gosti banketa nisu završili sa jelom.

Način na koji kraljica jede voće je takođe veoma interesantan. Kraljica zaseče bananu pri dnu i seče je po dužini čime se kora jednostavnije skida, a potom to secka na male delove i jede viljuškom. A kruške jede kao kuvana jaja – skine vrh sa petiljkom, a unutrašnjost jede kašikom.

Gotovo svi majstori  koji su radili u kraljevskoj palati saglasni su oko toga da kraljica verovatno nije skuvala nijedno jelo u svom životu (za razliku od princeze Dajane koja je nekada i spremala pastu kada bi joj došli prijatelji). Njen jedini doprinos u kuhinji je taj što ispere tanjire nakon svakog jela.