Južnoamerička vina kojima nećete odoleti

Južnoamerička vina kojima nećete odoleti
Južnoamerička vina kojima nećete odoleti

Iako su se tek u drugoj polovini dvadesetog veka pozicionirala na svetskom tržištu, vina se u Južnoj Americi proizvode veoma dugo – zapravo, još od 16. veka! Tada su franjevački kaluđeri započeli proizvodnju vina iz verskih i misionarskih razloga — falilo im je pričesno vino bez kojeg nisu mogli da vrše službe na novootkrivenom kopnu.
Ove sorte bile su ljubomorno čuvane samo u okviru nekoliko država latinskog kontinenta i tek se pri kraju 19. veka pročulo o izuzetnim sortama Malbeka, Kabernea i Karmenera.
Slobodno možemo da kažemo da vinska industrija Južne Amerike danas cveta. Argentina je peta svetska sila u proizvodnji vina, a Čile deveta, odmah ispred Portugala!
Kada bismo rešili da tek protrčimo kroz vinsku kartu Latinske Amerike, zaključili bismo sledeće: Argentina je nadaleko čuvena po Malbec-u, ali takođe i po suvoj klimi regiona Mendoza gde se proizvode vrhunska bela vina — Torrontes, a izvrsni Pinot Noir je karakteristika Patagonije. Iako je veliki zemljotres gotovo u potpunosti uništio čileansku vinsku industriju, sorte iz ove planinske države ostaju karakteristične po Cabernet-u koji ukusom neverovatno podseća na Bordo. Šampion ove zemlje i dalje ostaje crveni Carmenere. Urugvaj je čuven po Tannat-u, a Sera Gauća, brazilska južna regija, postaje potpuno otkrovenje za zaljubljenike u vino zbog Merlot-a i Chardonnay-a koji liče na čuvene italijanske sorte.
Vina Južne Amerike sve više i više dobijaju na popularnosti. Od Patagonije do Pampasa, proizvođači otkrivaju pravo bogatstvo različitosti najstarijih vina Novog sveta.
Odlučili smo se za nekoliko sorti po našem izboru. Ukoliko ste probali i neke druge varijante i smatrate da treba da se nađu na našem spisku, javite nam se — voleli bismo da čujemo i vaša mišljenja!

1. Čileanski Pais

Iako možda nije najbolje u mladosti, odabrane boce iz doline Mol, najstarijeg čileanskog regiona gde se proizvodi vino, i to stare oko sto godina imaju neverovatno koncentrisan ukus.

2. Čileanski Karinjan

Nakon razarajućeg zemljotresa iz 1939. godine vlada je odlučila da Karinjan, grožđe karakteristično za jug Francuske, iskoristi za poboljšanje životnog standarda poljoprivrednika doline Mol koja je bila žestoko pogođena. Međutim, plan nikada u potpunosti nije zaživeo i Karinjan je bio prodavan u bescenje, sve dok devedesetih godina prošlog veka nije naglo porasla potražnja za čileanskim vinima. Sa oznakom „strukturiran ukus, savršen uz crveno meso“, starije sorte Karinjana počele su da pune američke police i ovo vino je postalo jedan od nacionalnih brendova Čilea.

3. Urugvajski Albarinjo

Iako čuven po izvanrednom Tanatu, ljubitelji vina su naročito uzbuđeni zbog proizvodnje jedne manje poznate sorte – Albarinjo, sadnicom poreklom iz Galicije sa severozapada Španije. Savršeno ide uz morske plodove ili lagane salate.

4. Argentinski Torontes

Sjajna zvezda prašnjavih prostranstava argentinskog severozapada! Naširoko se konzumira u Argentini, ali je malo poznato van njenih granica. Od ove sorte se dobija belo vino, voćkasto i sveže bez preterano slatkog ukusa. Eksperti prognoziraju ovoj sorti veliki proboj u bliskoj budućnosti jer baš nigde na svetu ovakvo grožđe ne može da se uzgaja. Preporučuje se uz takose, suši ili kari.

5. Argentinska Bonarda

Ovo crveno vino, čija sorta potiče iz Italije, nekada je bilo najpopularnije vino zemlje gaučosa, a danas je interesantna alternativa Malbeku, verovatno i najpoznatijoj argentinskoj sorti. Svetlije i voćkasto, odlično ide uz burgere ili roštilj. Proizvođači eksperimentišu sa starijim lozama i proizvode novu vrstu Bonarda, koja pre ide uz sočan odrezak.