Molitveni doručak u Beloj kući – istorijat i zanimljivosti

Molitveni doručak u Beloj kući – istorijat i zanimljivosti
Molitveni doručak u Beloj kući – istorijat i zanimljivosti

2. februara ove godine preko 3500 lidera, političkih izaslanika, vojnih komandanata i generala, najmoćnijih ličnosti sveta iz sveta privrede i medija okupili su se u Vašingtonu radi 65. po redu Molitvenog doručka, gde se ćakulalo uz mafine, kobasice, jaja, i naravno, kao što se iz imena može i pretpostaviti, molitvu.

Ovu tradiciju je započeo predsednik Dvajt Ajzenhauer, i to 1953. godine. Dok se pomenuti predsednik isprva kolebao oko prisustva ovom događaju, jedan od njegovih savetnika ga je ubedio da je to ispravan potez. Tom prilikom je, pred oko 400 političkih, verskih i poslovnih lidera izjavio kako “sve slobodne vlade imaju koren u religijsko-verskom iskustvu”.

Ajzenhauer, iako nije ostao upamćen kao religiozan čovek, izjavio je 1952. godine, pošto je izabran za predsednika najveće svetske sile, kako je zemlji potrebna duhovno ojačavanje. Veru, rodoljublje i slobodno preduzetništvo smatrao je osnovom stabilnog društva.

Ubrzo potom, na nagovaranje senatora iz Kanzasa, inače posvećenog hrišćanina, organizovao je doručak gde će pozvati celokupnu tadašnju američku elitu i simboličnim gestom raditi na promociji pomenutih vrednosti.

Molitveni doručak je tokom godina prilično dobio na značaju – od početnih 400 zvanica do skoro 4000, a versko-moralni karakter ove manifestacije je gotovo nestao, a prisustvo najvažnijem doručku je postao simbol prestiža i društvene pozicije, kao i stvaranje mogućnosti za savezništva i partnerstva sa političkom i poslovnom elitom.

Dok su američki predsednici ovom prilikom pažljivo spremali svoje molitve koje će reći pred trpezom, uglavnom vezane za društvenopolitički kontekst u kojem se zemlja tada nalazila, ostali govornici (koji ostaju nepoznanica sve do jutra uoči doručka) su prilično iskreni i otvoreni. Tako je dolazilo do pomalo neprijatnih situacija, poput one kada je majka Tereza tokom Molitvenog doručka otvoreno govorila o zabrani abortusa, i to pred Klintonom koji se zalagao za pravo žena na izbor – pro choice.

Vremenom se ovaj događaj razvijao i sve više gubio na ekskluzivno hrišćanskom molitvenom karakteru, te su zvanice takođe bili i muslimani i Jevreji.

Prema tradiciji, doručak je obično “jak” i podrazumeva kobasice, jaja i griz.

Tokom obeležavanja ovogodišnjeg Molitvenog doručka, novoizabrani predsednik je iskoristio priliku da se (po ko zna koji put) obračuna sa političkim neistomišljenicima, upozori svet na pošasti ekstremizma, ali i predstavi novu zvezdu Celebrity Apprentice-a, Švarcenegera.