Parlez-vous fromage?

Parlez-vous fromage?
Parlez-vous fromage?

Još od malih nogu smo u crtaćima naučili čuveni stereotip o francuskoj strasti prema sirevima. Međutim, kako to praksa često pokaže, stereotipi su neretko ukorenjeni baš u činjenicama.
I ovaj „francuski“ zaista jeste! Čuveni i fantazmagorični triple crème je jedna od prvih asocijacija na joie de vivre français.

Francuzi su zaista veoma ponosni na različite sorte sireva, i takvi su bili tokom čitave istorije. I zaista im na tome ne treba zameriti! Kultura sireva je duboko ukorenjena u francusku svakodnevnu kulturu, a u nacionalnom gastro leksikonu upisano je preko hiljadu sorti.

Francuski sirevi ne bi bili ono što jesu da ih Francuzi ne shvataju tako ozbiljno. Pritom se ne šalimo kada kažemo to! Postoji čitav organizacioni sistem unutar države koji vrši strogu kontrolu porekla i autentičnosti svake sorte koja se pojavi na tržištu.

I procedura je zaista veoma zahtevna: uzmimo za primer sortu Cantal. Da bi sir dobio licencu da koristi ovo ime, on mora da potiče isključivo sa Kantalskih planina u regionu Overnj, da je napravljen od zimskog mleka salerskih krava prema specifičnoj lokalnoj metodologiji, a mleko mora biti staro barem mesec dana.

Interesantno je da se, zbog toliko zahtevnih procedura, tek manji broj sireva izvozi na strana tržišta. Izvozni sirevi su uglavnom nešto lošijeg kvaliteta, i zato je za autentično iskustvo neophodno posetiti baš Francusku.

Malo smo istražili i ispitali omiljene sorte među lokalnim stanovništvom i odabrali one koje su nas najviše impresionirale!

Langres

Jedan od najpopularnijih kravljih sireva iz Šampanje. Savršeno ide u kombinaciji sa hrskavim bagetom. A kad na to još dodate čašu crvenog vina – užitak se pamti dugo.

Fromage de Meaux

Kravlji brie iz šireg regiona Pariza. Jak je i kremast, sa laganim notama pečurki, belog luka i badema. Ogladnimo i od samog opisa, ali kada probate Meaux uz čašu šampanjca… oh la la!

Comte

Kravlji sir, star oko godinu dana, zgotovljen u regionu Franš-Komte na istoku Francuske, pri granici sa Nemačkom. Inače se ovo smatra jednim od najboljih svetskih sireva. Comte se pravi of nepasterizovanog mleka monbeljarskih krava na vrhovima Jurskog planinskog venca, i to već vekovima. Pri zalogaju možete osetiti nagoveštaj lešnika, karamele i sočnog, zrelog voća. Veoma je jak, ali neodoljiv i preukusan.

Camembert Le Chatelain

Još jedna kravlja sorta, ovog puta iz Normandije. Blago pasterizovan, kremastog ukusa, uz blagu primesu divljih pečuraka i krema. Potpuni užitak ćete doživeti ako ga gustirate uz normandijski cider ili uz kanape sa grumenom džema od urme ili crnog luka.

Oussay – Iraty

Ovčiji pirenski sir, inače sirov i neskuvan. Takođe slojevitog ukusa. Blag je, ali zaista nezaboravan. Budući da se savršeno topi, odlično ide uz pastu ili supu.

Roquefort

Interesantna i neodoljiva sorta iz gradića Roquefort-sur-Soulzon na severu zemlje. inače, za njega se vezuje jedna interesantna anegdota: navodno je nastao tako što je neki mladić iz daleka video prelepu devojku. Ostavio je svoj ručak, hleb i sir, u pećini i bacio se u potragu za njom. Kada se nekoliko meseci kasnije vratio u pećinu, zatekao je izvrsnu, ali čudnu kombinaciju ukusa na istom mestu gde je ostavio svoj ručak. Neretko ga nazivaju kraljem buđavih sireva. Kada ga probate istopljenog na sočnom odresku, i vi ćete ga „krunisati“! 🙂

Chèvre

Našu listu bismo završili vrhunskom kozjom sortom iz doline Luar. Pri zalogaju možete osetiti blage posipe uglja koji se pri proizvodnji stavlja da zaštiti sir od isušivanja. Blag je, kremast i kiseli se godinama, a odlično ide uz salate, omlet ili picu.

Ako ste bili do sada u Francuskoj ili planirate da je posetite, ne zaboravite da je sir zaista ukorenjen u francuskom identitetu, kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou! U više navrata smo pričali o tome da hrana nije tek obed već ona predstavlja izražaj jedne kulture, njenih obrazaca i jednog podneblja, sa svim običajima i praksama koji traju vekovima. Francuska je zaista idealan primer koji potkrepljuje našu tezu.

Ukoliko i vi imate neku sortu koju biste uvrstili na našu listu, pišite nam, otvoreni smo za nove gastro sugestije! 🙂