Sir od magarećeg mleka – srpski brend koji je osvojio celu planetu

Sir od magarećeg mleka – srpski brend koji je osvojio celu planetu
Sir od magarećeg mleka – srpski brend koji je osvojio celu planetu

Još od čuvenih sekcija iz “Politikinog zabavnika” uživali smo da čitamo o najskupljim proizvodima na svetu: od retkih voćkica, restoranskih specijaliteta, do dragog kamenja. Ako biste se bacilli u proučavanje o najskupocenijem siru na svetu, začudili biste da se Srbija i najčuveniji brend iz Zasavice nalaze na prvom mestu! Da, o jednoj vrsti sira izveštavali su gotovo svi najveći svetski mediji.

Prvi put dospela u žižu javnosti nakon glasine da Novak Đoković kupuje na desetine kilograma najpopularnijeg srpskog skupocenog specijaliteta, specijalni rezervat prirode “Zasavica” je zadobio pažnju mnogih. Iako se ovako glasina pokazala neistinitom, ljude je počelo da kopka kakav je to proizvod za koji treba izdvojiti “tričavih” hiljadu evra po kilogramu!

Da, kilogram sira od magarećeg mleka iz Srbije baš toliko košta. Jedan od razloga je to što magarice ne daju toliko mleka, i sve one moraju biti pomužene golim rukama. Da bi se dobio kilogram magarećeg sira potrebno je 25 litara svežeg mleka, a jedna magarica može proizvesti tek 0,2 litara dnevno. Inače, u našim krajevima je nekada bilo mnogo magaraca, ali su, nakon svih ratova, seoba i mehanizacija, u velikoj većini napušteni i ubijeni zarad ishrane. Tako da je ovaj rezervat odličan način da se ispromoviše kvalitet proizvoda iz perspektive brige prema ugroženim vrstama.

Inače, sama ideja o proizvodnji sira od kozjeg mleka je potekla odavde! Magareće mleko ne sadrži dovoljno kaseina da bi se napravio sir, tako da se pri proizvodnji dodaje kozje mleko. Pobednička formula sadrži 60% magarećeg i 40% kozjeg mleka. Iako je precizna metoda nastanka tajna zasavičkih farmera, poznato je da se enzim himozina dodaje mleku kako bi se ubrzalo zgrušavanje, a surutka se ručno izdvaja i pakuje u kalupe, gde se i stavlja sir, koji tu ostaje dva dana.

Inače, u ovom rezervatu takođe možete kupiti i kozmetičke proizvode od magarećeg mleka, poput sapuna i anti-ejdžing Kreme za lice. Cela linija je obogaćena vitaminom A i masnim kiselinama.

I pored visokih troškova, zahvaljujući svetskom glasu i brojnim međunarodnim donacijama, ovaj rezervat će uskoro uspeti da bude samoodrživ, a takođe se našao na listi sto najboljih rezervata u Evropi.

Pored najskupocenijeg sira, glavni specijalitet ove farme je i magareće mleko. Ono je bogato vitaminima i može da ojača imunitet dece jer ima mnogo sličnosti ljudskom mleku, a veruje se da ga je kraljica Kleopatra koristila kako bi održavala mladalački izgled. Litar kravljeg mleka nije toliko skup kao sir, te ga možete uzeti za “samo” 40 evra.

Mi još uvek nismo probali magareće specijalitete, ali čim nam se ukaže prilika da probamo ovaj delikates, piskaraćemo o tome u nekom od narednih blogova! 🙂