Zašto nam je važan 8. mart?

Zašto nam je važan 8. mart?
Zašto nam je važan 8. mart?

Međunarodni dan žena ili Osmi mart, praznik je svih žena sveta kojim se obeležava borba za ekonomsku, političku i socijalnu jednakost sa muškarcima. Inicijativu za uvođenje ovog praznika preuzela je nemačka feministkinja Klara Cetkin koja se za prava žena borila od 1889. godine. Prvo obeležavanje Dana žena dogodilo se 18. marta 1911. godine U Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj uz brojne demonstracije. Međutim, tačan datum praznika je utvrđen kasnije, te se 8.marta obeležava svake godine od 1917.

Iako je svaki dan u godini važan kada je u pitanju borba za bolji položaj žena u društvu, svakako ne bi trebalo da zapostavimo značaj ovog praznika i da se ne prisetimo zašto nam je on bitan. Važno je da ne zaboravimo žensku borbu za ljudska prava, kao jedno od ključnih civilizacijskih dostignuća, jer i danas postoji mnogo obespravljenih i žena. ali i drugih društvenih skupina širom sveta.

Iako žene danas uživaju mnoga prava koja su početkom prošlog veka bila nezamisliva, i dalje postoje brojni problemi, poput njednakih plata za isti posao, česta diskriminacija žena pri zapošljavanju na rukovodeće pozicije u odnosu na muškarce i mnogi drugi. Zato je važno da Osmi mart ne posmatramo samo kao priliku prigodnu za poklanjanje cveća i bombonjera, a da pritom zanemarujemo položaj žene u našem društvu.

Osmi mart jeste istorija borbe za ženska prava sažet u jedan dan, koju treba ceniti i uvek se iznova podsećati, jer ta borba traje i danas. Samo društvo u kome su svi uživaju potpuno jednaka prava je ono koje je zdravo i perspektivno i u kakvom treba da izgradimo našu budućnost. Srećan nam svima 8. mart!