Supermarket deli - simply delicious.

Zašto nam je važan 8. mart?
Zašto nam je važan 8. mart?

Međunarodni dan žena ili Osmi mart, praznik je svih žena sveta kojim se obeležava borba za ekonomsku, političku i socijalnu jednakost sa muškarcima. Inicijativu za uvođenje ovog praznika preuzela je nemačka feministkinja Klara Cetkin koja se za prava žena borila od 1889. godine. Prvo obeležavanje Dana žena dogodilo se 18..

Parlez-vous fromage?
Parlez-vous fromage?

Još od malih nogu smo u crtaćima naučili čuveni stereotip o francuskoj strasti prema sirevima. Međutim, kako to praksa često pokaže, stereotipi su neretko ukorenjeni baš u činjenicama. I ovaj „francuski“ zaista jeste! Čuveni i fantazmagorični triple crème je jedna od prvih asocijacija na joie de vivre français. Francuzi su.

Šta je halal, a šta košer?
Šta je halal, a šta košer?

Ulaskom u 21. vek doživeli smo tektonske promene na planetarnom nivou. Uprkos predviđanjima mnogih teoretičara da je padom Berlinskog zida utaban put jednom monolitnom, građanskom društvu baziranom na zapadnim vrednostima, došlo je do neočekivanih kulturnih promena i preobražaja, koje najpre karakteriše susretanje i prisnije mešanje različitih kultura i demografski bum.

Molitveni doručak u Beloj kući – istorijat i zanimljivosti
Molitveni doručak u Beloj kući – istorijat i zanimljivosti

2. februara ove godine preko 3500 lidera, političkih izaslanika, vojnih komandanata i generala, najmoćnijih ličnosti sveta iz sveta privrede i medija okupili su se u Vašingtonu radi 65. po redu Molitvenog doručka, gde se ćakulalo uz mafine, kobasice, jaja, i naravno, kao što se iz imena može i pretpostaviti, molitvu..

Sir od magarećeg mleka – srpski brend koji je osvojio celu planetu
Sir od magarećeg mleka – srpski brend koji je osvojio celu planetu

Još od čuvenih sekcija iz “Politikinog zabavnika” uživali smo da čitamo o najskupljim proizvodima na svetu: od retkih voćkica, restoranskih specijaliteta, do dragog kamenja. Ako biste se bacilli u proučavanje o najskupocenijem siru na svetu, začudili biste da se Srbija i najčuveniji brend iz Zasavice nalaze na prvom mestu! Da,.

Kako je nastala ruska salata?
Kako je nastala ruska salata?

Pored jelke, poklona, gradske gužve i čuvenog bečkog koncerta na Drugom programu RTS jutro nakon ludog provoda – jedna od prvih asocijacija na novogodišnje praznike je svakako i trpeza na kojoj se neizostavno nalazi ruska salata. Pored toga što zaista uživamo u njoj, i po cenu toga što ćemo nakon.

Južnoamerička vina kojima nećete odoleti
Južnoamerička vina kojima nećete odoleti

Iako su se tek u drugoj polovini dvadesetog veka pozicionirala na svetskom tržištu, vina se u Južnoj Americi proizvode veoma dugo – zapravo, još od 16. veka! Tada su franjevački kaluđeri započeli proizvodnju vina iz verskih i misionarskih razloga — falilo im je pričesno vino bez kojeg nisu mogli da.

Interesantne gastro destinacije „globalnog sela“
Interesantne gastro destinacije „globalnog sela“

Prošlo je više od pedeset godina kako je Mekluan skovao termin „globalno selo“. Putem globalizacije i procesa koji iz nje proističu usvajamo međunarodne obrasce kao lokalne i obratno. Informacije i kulturni kodovi iz najrazličitijih krajeva putem masovnih medija stižu velikim brzinama u najrazličitije krajeve ovog globalnog sela, poznatijeg kao planeta.

Penušava istorija božanskog napitka
Penušava istorija božanskog napitka

Pravljenje piva je aktivnost i sastavni deo ljudskog iskustva stara skoro kao i sama civilizacija. Pre skoro 10.000 godina, čovečanstvo je prestalo da živi nomadskim načinom života i počelo da živi u zajednici. Istoričari i arheolozi se slažu da je zrnevlje, glavni pivski sastojak, tada krenulo da se kultiviše među.

Jedan radni dan u kuhinji Bakingemske palate
Jedan radni dan u kuhinji Bakingemske palate

Još 2006. godine javnost je zagolicao jedan sasvim običan novinski članak koji je napisao Džeremi Paksmen tokom svog boravka u Sandrigemu, pripremajući materijal za svoju najnoviju knjigu o britanskoj monarhiji. U fokusu je zapravo bio princ of Velsa i njegova opsesija meko kuvanim jajima, zbog kojih je osoblje radilo u.